CDM 2000-2

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Per Olalsen (red)
CDM 2000

Man kan nästan säga att årets andra nummer av CDM – Tidskrift för kriminalnoveller tar sig av texter av DAST-medarbetare. Tre av de fyra novellskribenterna i detta nummer är relativt flitiga även i denna tidning. Det är bara Mattias Holmesson (28-årig bleking bosatt i Lund) som ännu inte skrivit i DAST. Det borde han göra, för han har god blick för det kriminella, har förmåga att trovärdigt beskriva ett samtal. Man kan förstå att han litterärt sneglar mot storheter som John Steinbeck och Henry Miller.

DAST:s chefredaktör Bertil Falk medverkar med ett mysterium från vikingatid, där hans gåtlösare Gardar tillkallas för att lösa ett brott i Sagan om boskapsdödaren. Falk är intresserad av det mesta inom litteratur och har förmågan att förmedla sina kunskaper i skrift. Men så har han också skrivit om de mest skilda ting, från science fiction (han var redaktör för Jules Vernemagasinet för flera decennier sedan) till kioskmagasin (Den maskerade ligachefen hette hans debut från 50-talet). Gardar är en intressant personlighet som kan komma att dyka upp igen i andra media.

Kortaste novellen presenterar Ulf Durling. Det är en klurig novelett som tidigare ingått bland de noveller som Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm publicerat i landsortspress.

Ytterligare en tidskriftsredaktör finns med i kvartetten. Det är Minotaurens utgivare Richard Berghorn, även han redan bekant för DAST:s läsare. Den unge smålänningen är redan flitigt publicerad och han har fallenhet för det korta formatet.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22