CAUSA MORTIS

Sep 28th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till Causa mortisAv Elias Palm
Ordfront 2011
ISBN 9789170375736, Inbunden, 343 sidor

Det kommer många uppföljare i år från 2010 års debutanter. Elias Palms första bok hette Corpus delicti och hade rättsläkaren Ella Andersson i huvudrollen.

Ella återkommer nu och hennes sökande efter sin far fortsätter. Att använda olika yrkesroller i polisutredningarnas utkanter för att skapa en spännande intrig är både intressant och förhållandevis originellt, även om det på senare tid dykt upp bl. a. profilerare, psykologer och beteendevetare.

I Palms böcker finns inte många vanliga poliser. Rättsläkarna sätts rejält i centrum, till skillnad från i verkligheten. Det är lite konstigt men känns ändå trovärdigt eftersom handlingen i boken kretsar kring andra frågor än de rent polisiära.

Däremot fortsätter författaren att låta en oräknelig radda av tillfälligheter driva intrigen framåt. Det får i alla fall mig att tappa fokus och jag har svårt att koncentrera mig i läsningen.

Obduktionsavsnitten är lite läbbiga, men eftersom författaren har ett kallt och ganska direkt språk blir de ändå uthärdliga – till och med intressanta, rent av bokens behållning. Det märks att författaren själv är rättsläkare. Yrkesbeskrivningen är klockren och skapar en nyfikenhet på den yrkesgruppens arbete. Det avskalade språket blir i spännings- och actionavsnitten istället en belastning. Inga kalla kårar.

Ella Andersson får ett konsultuppdrag i USA som gäller eventuella mord på gamla krigsförbrytare från andra världskriget. Uppdraget visar sig slumpmässigt ha en ganska obegriplig koppling till ett fall i Sverige som hon arbetar med. Osannolikt nog finns där även förgreningar som rör Ellas familj. En liten trovärdighetsvarning utfärdas.

NISSE SCHERMAN

Elias Palm

Elias Palm. Foto JFKphoto

 

Här kan man läsa mer om Elias Palms arbete: www.eliaspalm.se

En marknadsföringsfilm finns det också:
http://www.ordfront.se/www.ordfront.se/Bocker/Kriminalromaner/Causa_mortis.aspx

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22