CATARINA OCH SILVERVÄGEN

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Olov Svedelid
Forum 2004

Nu har Svedelid hunnit fram till den sjunde delen av sin händelserika episka berättelse om Catarina Humbla född Dufva, älskad av sin make Staffan. Vid 1700-talets början är det hungersnöd efter hundra dagars strilande regn i sträck. Catarina har det bra hemma i Stockholm tillsammans med maken, fast de måste ändå ge sig iväg till Norge där de erbjudits att köpa fartyg. Men deras ärkefiende Johan Lohe – han med silverskatten – vilar inte på lagrarna.

Svedelid kan mycket historia, både svensk och utländsk, och det han skriver om har förutom de vanliga thrillerelementen en stadig historisk grund, även den europeiska historien och hans äventyr vilar på sådan grund. Hans språk har en vidlyftighet som kommer till sin rätt när han får ge liv och glans åt det tidigare 1700-talet. Men han har också spänningsskrivarens fabuleringsförmåga. I den här romanen hamnar Catarina nere i Sala silvergruvas fuktiga gångar där hon jagas av lejda mördare. Roland Hassel kunde inte ha haft det jäkligare.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22