CASAL VENTOSO

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Fredrik Ekelund
Albert Bonniers 2005

En skum affärsman hittas yxmördad och har en spruta djupt instucken i ögat. Länskriminalen i Malmö skickar Hjalmar Lindström och Monica Gren att utreda brottet. Det är Ekelunds tredje roman med dessa båda som huvudpersoner och nu är de dessutom mer än kolleger. Som alltid (nå, nästan alltid, fjolårets Pojken i eken, var väl ingen fullträff) har Ekelund skrivit en bra roman som inte enbart är en deckare utan också ett socialreportage och samtidsroman med flera bottnar.

Casal ventoso är en bok om misär, enkannerligen den som alltid tycks finnas där narkotika hittat fotfäste. Han berättar hur knarket fick fotfäste i Malmö (j.fr. Anders Sundelins När knarket kom till stan som handlar om Borlänge) via tonåringarnas naiva syn på droger till dess kaoset och heroinet tog över.

Yxmordet visar sig ha med knark att göra och hotfulla brev visar att någon känner till Hjalmars umgänge med förbjudna preparat för decennier sedan. 60-talet har en förmåga att dyka upp i romaner av författare som var med på den tiden. När musiken från då beskrivs får man en känsla av att den blivit ett ledmotiv för dåtidens smärta och längtan. Ekelund lyckas bra med sin variant.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22