CAROL

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

The Price of Salt 1952
Av Patricia Highsmith
Normal förlag 2006

På sin tid en mycket kontroversiell roman – den kom ju ut på tidigt 50-tal och då stod inte homosexualiteten högt på listan över erkända företeelser. Och det visar den här mycket ömsinta boken på ett sätt som måste gripa varje läsare.

För min egen del erkänner jag villigt att jag under många år uttryckt mitt förakt för denna sort av sexualitet, men att den under årens lopp givit plats för ett omtänkande. Kanske beroende på att jag träffat ett antal homosexuella människor, som oftast visat sig vara de mest omtänksamma och känsliga personer jag mött.

Den här boken handlar om den unga Therese, som arbetar på ett varuhus, och som en dag plötsligt bakom sin disk får kontakt med Carol, den ett antal år äldre, eleganta, självsäkra och otroligt vackra kvinna, som är där för att köpa en present. Carol är gift, har ett barn och har lagt in om skilsmässa.

Detta är upptakten till en varm och ömsint skildring, som också rymmer en hel del spänning. Här får vi möta en ung Patricia Highsmith med sin andra bok i en rad av kommande thrillers. Hon har just gjort succé med Främlingar på tåg och i ett efterord i denna bok får vi av henne själv läsa om tillkomsten av denna bok.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22