CARAMBOLE

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

av Håkan Nesser
Albert Bonniers 1999

Tala om Mästare! Här har vi vår egen svenska Mästare, som med denna den sjunde fristående thrillern om kommissarie Van Veeteren och hans kolleger, mer än väl når upp till det epitetet. Jag vill inte ranka Nessers böcker i någon ordning även om jag vet vilken jag personligen sätter främst men så mycket vill jag säga att det här är en deckare/thriller som ingen ska missa. Roligt att den kom så tidigt på året när det annars är rätt tunt med böcker i genren.

Vet inte hur många som varit med om mardrömmen att plötsligt liksom vakna upp, trots att Du är helt vaken, av den otäcka dunsen som betyder att Du kört på någon. Jag har faktiskt gjort detta och vet exakt hur man känner sig sekunderna efter det att man förstått vad som skett. Som tur var slutade min påkörning inte med något dödsfall och heller inte med något åtal eftersom felet inte vad mitt utan den jag råkade köra på. Han hade inget lyse på sin moped och körde med en stor tidningsväska över axeln plus det faktum att han var totalt klädd i svart.

Bokens huvudperson råkar göra just det jag beskrivit ovan. Efter en sammankomst med goda vänner och intog av x antal öl kör han på en ung pojke, som dödas. Bilisten smiter från platsen i tron att ingen sett honom. Väl hemma bygger han gradvis upp ett försvar för sitt handlande. Men någon har trots mörker och regn sett honom och börjar en utpressning.

Nu trappas handlingen upp och ännu ett mord inträffar. Nu är bilisten verkligen illa ute. Här kommer kommissarie Reinhart in i bilden och tillsammans med antikvariatshandlaren Van Veeteren knäcker de detta mycket svårlösta fall.

En stor eloge till Nesser för hans val av titel på boken. Även den Mästerlig!

IWAN MORELlUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22