CAMP CAFRON

Aug 18th, 2015 | By | Category: 2015-08 aug, Recension

Omslag till Camp CafronAv Johan Lewenhaupt
Outdoor Books, 2015
ISBN 9789198348606, inbunden, 364 sidor

Det här är andra delen i en serie om vargforskaren och greven Carl-Fredrik von Ulvenstam och hans samiska fru Anna. Den första boken heter Bar Domino, och nästa år kommer Förlorat gods.

Carl-Fredrik är inte så intresserad av att vara greve, än mindre av att administrera sitt stora gods Ulvsund. Hans hustru är av enklare ursprung och är inte imponerad av titlar, hon vill inte bli kallad grevinna. Men hennes intresse för Ulvsund är nyfiket och gediget. Hon vill veta allt och det leder henne in på farliga historiska spår.

Egentligen har boken två parallella historier som så småningom förenas, naturligtvis, det är ju en spänningsroman. Efter ett års äktenskap åker Carl-Fredrik med på en fyrmannaexpedition till Mali och Mauretanien. Anna stannar hemma, men har funnit en äldre man som har mycket att berätta om gångna tider på herrgården. Där finns mycket dolt under ytan, det har skett saker där som ingen vill tala om.

Afrikaresan blir ett riktigt äventyr, inte så stillsamt som det från början var tänkt. Resenärerna råkar ut för hot som riskerar deras liv.

Johan LewenhauptBoken är samtidigt med sina spänningsskildringar ett inlägg i debatten om illegal jakt. Författaren kan inte ha givit ut boken vid ett lämpligare tillfälle än nu, när debatten i Afrika verkligen har blossat upp.

Johan Lewenhaupt är miljöjournalist och använder sina kunskaper väl. 2003 fick han Världsnaturfondens pandapris för boken Rovdjur. Som romanförfattare har han dock lite kvar att lära.

Det är förvisso en spännande historia han har sytt ihop, även om där finns förhållandevis otroliga sammanträffanden och händelser, bl a ett besök på herrgården av Spaniens diktator Franco. Handlingen spretar lite åt olika håll och är mest koncentrerad till Afrika, även om i alla fall jag var mer nyfiken på den svenska kopplingen. Dialogen haltar betänkligt och för tankarna lite grand till gamla svenska pilsnerfilmer. Dessutom är det ett absolut måste att bättre korrekturläsa böcker för att fånga upp tryck- och stavfel.

Johan Lewenhaupt skriver engagerat och med en god portion humor. Den kunde han utveckla ännu mer. I böcker med ett underliggande budskap är humor alltid ett effektivt medel för att nå läsarna.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22