CALLE JULARBO – TIDERNAS DRAGSPELSKUNG

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Ingmar Norlén
Norlén & Slottner 2005

DAST-medarbetaren Norlén har specialiserat sig på att gräva fram nya fakta om gamla svenska profiler, gärna inom nöjesindustrin, och sammanställa intressanta memoarböcker om dem. Här har han tagit sig an Carl Jularbo (1893-1966), mannen som turnerade Norden runt från fem års ålder till strax före sin död och har svenskt rekord i grammofoninspelningar förutom att han segrade i alla dragspelstävlingar som var den tidens stora evenemang.

Jularbo skrev memoarer som kom ut år 1946. Norlén har gått igenom den noga, kollat alla uppgifter och funnit många av dem falska.

Dragspelskungen själv ville gärna framstå som en utmärkt människa och familjefader men han hade en hel del skelett i garderoben och dessa tar Norlén fram och dammar av.

Det har blivit en roande, ibland nästan spännande läsning, om underbarnet från Bergslagen som med hjälp av talang och vänlighet som kunde dölja hårda nypor till att bli den artist som var mest omtalad under flera decennier.

Han älskade sin son Ebbe, men hustrun (hans andra) tog på sig att bli hans manager och gårdvar och lät inte Carl få tycka om sin musikaliske son som han själv önskade. Det blir den sorglighet som gör solskenssagan till något av en tragedi.

Boken är fylld av intressanta fotografier.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22