CÆSARS ÖRN

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 1966

Ambassadör Mårtenson har kommit med en ny deckare med Homan och Cléo, den 24 i ordningen. Denna gång utspelar den sig på ett sommarfagert Gotland och som alltid är det förutsättningarna för gåtan som blir intressantare än själva mysteriet. I förlagsreklamen heter det att Jan Mårtensson förutom deckare skriver kulturhistoriska böcker. Det måste vara fel; ibland skriver han kulturhistoriska böcker med deckarinslag, men han skriver alltid kulturhistoriska böcker.

Den har gången berättar han en mycket intressant historia om romarrikets uppgång och fall, lätt maskerad till årets deckare. Teorin att de krigiska legionerna eller nederlaget mot germanerna i Teutoburgerskogen år 9 efter Kristus fortsatte mot Skandinavien och skaffade sig ett fäste på Gotland kittlar fantasin och ger Mårtenson möjlighet att fantisera på faktisk grund.

Mårtenson är i sitt esse när han får fabulera inom historiskt tänkbara ramar och det mord på en arkeolog som påstås vara grundtema för Homans ingripande förpassas till periferin. Det gör inget. Boken är välskriven (som alltid hos den språkkänslige Mårtenson) och det detektiva inslaget är gott uttänkt. Men det är tillbakablickarna, de många sidosprången som fick mig att njuta av boken i fulla drag. Så pass att jag nästan var besviken när jag vände upp sista bladet och förvånat upptäckte att jag läst 416 sidor.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22