BYGGFIRMAN

Nov 5th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till ByggfirmanAv Staffan Nordstrand
MBM förlag, 2014
ISBN 978-91-86505-48-6, inbunden, 399 sidor

När jag läser de sista sidorna i boken hör jag nyheterna på radion: två döda och en allvarligt skadad byggnadsarbetare vid Fortums värmeverk i Stockholm. Utländsk arbetskraft via en underentreprenör, inga kollektivavtal, inga skyddsombud.

Efter att ha tagit del av några av berättelserna i boken förvånar det mig inte. Där finns mannen som raggar arbetare till byggen genom att utanför polska fängelser fråga dem som muckar om de kan snickra. Och snickra kan väl alla…

Även stora och etablerade byggföretag har i kostnadsjakten behov av folk som jobbar för nästan inget alls, för även stat och kommun antar vanligen det företag som har lägsta anbudet.

Och villaägare som ska bygga nytt eller renovera ser också till kostnaden och ser mellan fingrarna när de förstår att en hel del är eller blir svarta pengar.

Men slutnotan blir inte alltid så låg. Arbetet kan ta mycket längre tid, jobben blir uselt och oproffsigt utförda så att försäkringsbolag drar öronen åt sig, eller så stjäl byggjobbarna allt i huset och är sedan försvunna. Och då spelar det ju ingen större roll om det aldrig kommer en faktura.

Staffan Nordstrand har, enligt omslagsfliken, lång erfarenhet av byggbranschen och vet hur de svarta pengarna och arbets- och prostitutionstrafficking fungerar. Han har skrivit tre tidigare romaner om människohandel i Thailand och grannländerna. Och han har skapat en webbplats om verkligheten bakom romanerna: beewithus.com

Men den här boken handlar om Stockholm med närområden. ”En roman baserad på verkliga händelser” står det på omslaget, och jag betvivlar alls inte det. Den skildrar en dryg vecka med sex familjer: två där männen arbetar i bank- och finansbranschen och har byggt om eller ska bygga om dyra villor, en byggföretagare på gränsen till det illegala, en målare som utan att egentligen vilja det hamnat alltför nära riktigt obehagliga företagare i byggbranschen, ett polispar som behöver bygga om men funderar på hur de ska lura systemet, och en familj där maken är i databranschen men där den polska hustrun förser byggare med sina otaliga polska kusiner.

Veckan börjar med inbjudan till en fest i det nybyggda (fuskbyggda) huset, och slutar med festen. Under tiden får vi följa vad som händer med de olika familjerna, inklusive otrohet, hysterisk lyxkonsumtion och personliga problem på jobbet och i familjen. Nästan allt hänger ihop med problemen i byggsvängen.

Det finns en hel del intressant och bra, men också en hel del ofullbordat. Det bra är de tydliga berättelserna om hur den gråa-svarta byggmarknaden fungerar, och ett enkelt och lättläst språk.

Det sämre gäller utformningen av romanen. Det är mycket berättande, lite gestaltande. Vi får inga djupa personporträtt, och slutet lämnar lite för många trådar lösa (kanske i en kommande bok?).

Kanske hade det varit bättre med en renodlad reportagebok/debattbok om branschen, men då ställs förstås högre krav på dokumentation. Men den skulle också kunna vara en bra utgångspunkt för en spännande tv-serie.

LEIF-RUNE STRANDELL

Staffan Nordstrand

Staffan Nordstrand. Foto privat

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22