BUSSMINNEN 1. STOCKHOLM–SÖDERTÖRN

Jun 3rd, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till BussminnenAv Runar Alvesäter & Leif Stolt (red.)
Trafiknostalgiska Förlaget 2010

Jag upphör inte att förundras över TNF:s förmåga att hitta ämnen för sina böcker. Deras största förtjänst är ofta bildmaterialet. Det gäller inte minst denna bok.

Den redovisar Södertörnstrafiken från början av 1900-talet till 1971, då landstinget tog över och trafiken hamnade i SL:s linjenät.

För mig som dagligen åkte mellan Dalarö och Skanstull 1946–1957 väcker både text och bild minnen. Namn och ansikten, som legat djupt begravda under allt skräp, dyker upp och jag minns, inte bara den aktuella personen eller miljön utan det blir som en kedjereaktion, det ena efter det andra vaknar.

Dessutom får man se bl.a. biljetter, turlistor, linjekartor och tidningsklipp.

För kalenderbitare finns en förteckning över vagnparken hos de företag som skötte trafiken 1931–1968.

En bok som man kanske första gången läser grundligt för att sedan bläddra i och fastna i en bild, en text eller en turlista.

Störst utbyte av boken har säkert alla vi som drabbades av BSS:s hutlösa biljettpriser (Ingen rabatt för militär i uniform t.ex.!) men den bör intressera många andra som vill veta hur kommunikationerna fungerade innan SL tog över.

Läs och begrunda skillnaderna mellan då och nu! En trevlig lässtund utlovas!

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22