BUDBÄRARNA

Oct 28th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till budbärarna

Av Bruno Lundgren
Mormor 2008

Det här är en kriminalroman i tiden. Filmen om Baader-Meinhof-ligan har visats och enligt kritiker har den slagsida mot vänster. Budbärarna av journalisten Bruno Lundgren (född 1964 i Vetlanda) har ett likartat budskap. Här är det grupper som AFA – till skillnad mot RAF – som reagerar mot industrialister som suger ut människor för att via sina företag tjäna pengar. De är alltså fascister enligt dessa människors terminologi, men jag är inte helt tvärsäker på att Benito Mussolini skulle hålla med ifall han fortfarande levt.

En mycket liten grupp ”rättänkande människor som behandlats illa av rättsväsendet” efter kravallerna i Göteborg 2001 kidnappar Douglas Malmsten som är ägare till affärskedjan T.A.P. som säljer kläder tillverkade i sweatshops.

De kräver att statsministern ska ge dem en offentlig ursäkt för rättsövergeppet i TV för att Malmsten ska släppas. Massmedia rasar, regeringen går på högvarv och säkerhetspolisen drar igång alla sina resurser.

Men det blir inget TV-tal och kidnapparna känner sig alltmer utsatta.

Till sist går allt åt helvete.

Det är en välskriven bok och emellanåt ganska spännande. Det finns partier som känns som pamfletter men de är inte så många så att det stör en van och överseende deckarläsare och några av dem behövs för psykologins skull.

KJELL E. GENBERG

Bruno Lundgren. Foto Håkan Olsson

Bruno Lundgren. Foto Håkan Olsson

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22