BRYGGAN

May 16th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till BrygganAv Cherstin Juhlin
Recito 2013
ISBN 978-91-7517-365-8, dansk band, 231 sid

”En försvunnen man framkallar traumatiska känslor hos polisinspektör Annika Vester, och mötet med mannens sambo, den nertryckta Cecilia, gör att hon engagerar sig i ärendet trots att det inte är hennes bord på Kriminaljouren.” Så står det på bokens baksida.

Cherstin juhlinEfter tjugo år som brottsutredare fortsätter Cherstin Juhlin sina utredningar i bokform. Så står det på bokens insida. Dessutom att hon är passionerad pensionär. Lidelsefull, eldig, glödande lär passionerad betyda. Vad detta nu har med boken att göra.

Hon var säkert en duktig polis och hon är säkert en habil författare av kriminalromaner. Men jag är osäker på om poliser alltid är goda deckarförfattare. Visserligen sägs det, enligt utsago, på de flesta skrivarkurser som blivande deckarförfattare går på, att de skall skriva om det de kan och ge fan i allt annat.

Själva bryggan är väl dokumenterad, men gestaltningen av miljö och människor är svag. Ingen av personerna träder fram och efteråt har jag egentligen ingen aning om hur någon såg ut eller vilka personliga egenskaper de har. Beskrivningarna är alldeles för schablonmässiga.

Nej, vi har alldeles för många deckarförfattare idag med alltför många böcker. Och detta tackande i slutet av romanerna. Cherstin Juhlin tillhör dem som tackar ett fåtal. Det finns några som uppenbarligen inte skrivit böckerna själva då ett par sidor fylls med detta eviga tack till NN för hjälp med…

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22