BRUDSKEPPET

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Jojo Moyes
The Ship of Brides 2005
Översatt av Ann Björkhem
Forum 2006

År 1946 går fyra kvinnor tillsammans med 650 andra brudar ombord på HMS Victorous i Sydney, Australien. De är mycket unga krigsbrudar som i likhet med tusentals kvinnor ska till England för att återförenas med de män de gift sig med under kriget. Framtiden är osäker – nästan genast eftersom fartyget med dess många manliga besättningsmän också fraktar vapen och flygplan.

De fyra hamnar i samma hytt men de är mycket olika – snobbiga Avice söker snabbt annat sällskap, bondflickan Margaret som dessutom är gravid, vill gärna vara alla till lags medan Jean gillar att festa. Frances, sjuksköterskan, är något av en gåta och håller sig mest för sig själv. Fartyget blir allas lilla universum där strikta regler blir något som måste brytas. Men på havet är man också utlämnad till egna tankar. Flickorna börjar fundera på de äktenskap de ingått – kanske i all hast och i ögonblickets ingivelse. Hotet hänger över dem: om männen eller deras familjer inte vill att de kommer sätts de av i närmaste hamn för återskeppning till Australien.

Romanen bygger på faktiska händelser och här finns gott om förvecklingar, svek och drama. Brudskeppet har faktiskt de ingredienser man kan kräva av en spännande underhållningsroman.

Författarinnan Jojo Moyes har skrivit flera böcker. Det skyddande regnet och prisbelönta Moln över Arcadia finns översatta till svenska. Hon är journalist och född 1969.

BARBRO LINDBORG

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22