BRUDKISTAN

May 21st, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till Brudkistan Av Unni Lindell
Brudekisten, 2014
Översättare Margareta Järnebrand
Piratförlaget, 2015
ISBN 978-91-642-0445-5, inbunden, 440 sidor

 

Hon luras, Unni Lindell. Lägger ut villospår och tvingar läsaren att gå tillbaka för att se vad hon egentligen berättat – och inte berättat – från början. I sin senaste roman om Oslokommissarien Cato Isaksen är det annars en nog så förrädisk historia som rullas upp, även utan överraskningsmomenten.

Händelsekedjan börjar under 1980-talet, på ett nu nedlagt mentalsjukhus med svårt sjuka patienter ovan jord och mörka hemligheter i kulvertarna. I en källartrapp dör en tolvårig flicka under en av de barndagar som sjukhusets mer välmenande personal arrangerar för patienternas söner och döttrar. När sanningen om vad som hände börjar gå i dagen några decennier senare undermineras livet för många som flytt från vad som hänt, förnekat det eller trotsat sitt ansvar.

Unni LindellTrots försöken att förvirra läsaren är intrigen rätt traditionell. Men den är välkonstruerad och ger Lindell möjlighet att belysa flera komplicerade människoöden som hon beskriver nyanserat och med oväntat allvar. Dit hör också en av poliserna, Isaksens kollega Marian Dahle som brottas med egna demoner.

Det finns en del svagheter i romanen. Slutet är utdraget och överlastat. En avgörande ledtråd, en bild i en tidning, borde polisen nog ha hittat långt tidigare genom vanlig research på nätet eller närmaste bibliotek. Och jag undrar om man verkligen kan leja en mördare fullt så enkelt på centralstationen i Oslo som Lindell gör gällande.

Samtidigt är det befriande att läsa en nordisk kriminalroman där poliserna inte jagar en seriemördare utan i det längsta bara utreder ett enda samtida mord.

Och det är något med Lindells sinne för det mänskliga psyket som får mig att bry mig om hur det går för de personer som hon skildrar, vare sig de hörde till personalen eller patienterna på sjukhuset. Inlevelse är en gammaldags effekt som fortfarande kan skapa spänning i händerna på en driven berättare.

PÄR ALEXANDERSSON

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22