BROTTSPLATS LULEÅ

Sep 30th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Brottsplats Luleå

Av Peo Rask
Black Island Books 2008

Peo Rask föddes 1958 i Karlstad men är nu bosatt i Luleå.

Sedan gymnasieåren har han arbetat med tidskrifter men övertalades av en flickvän att skriva dikter vilket 1995 resulterade i diktsamlingen Är detta verkligen en bra dag? Sedan har det blivit fyra diktsamlingar till, senast Son Av Rayon (2007), två fackböcker, två konst- & diktböcker, två dikthäften samt Flirtboken som kom på Alfabeta 2004. Rask är vidare redaktör för tidskriften Komma.

Med kortromanen (snarare långnovellen) Brottsplats Luleå har han enligt egen uppgift gett sig på kriminalgenren. Tre  mord ska lösas men kommissarie Marklund intresserar sig mindre för arbetet än för sin hobby att skriva noveller och för sitt sportintresse.

På de 80 glesa sidorna intresserar sig författaren mest för att klaga på pressen, på teveprogrammen, på kommunens samarbete med en reklambyrå, på fel sorts rockmusik och på kulturnämnden för att nämna några.

Rask är poet (jag höll på att Peot) och formulerar sig väl. Men deckarförfattare kan inte den bli som tydligt föraktar och förkastar genren som sådan och skriver något annat – kanske för att få en bra recension i Ordfront.

KJELL E. GENBERG

Peo Rast. Foto Gisela Granberg

Peo Rask. Foto Gisela Granberg

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22