BROTTSPLATS FRIDHEM

Feb 6th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till Brottsplats FridhemAv Ingrid Vistrand
Storge förlag 2012
ISBN 978-91-977774-5-2, 103 sid

Det här är kanske en långnovell eller kanske en följetong i få avsnitt som fått formen av pocketbok. Författare Vistrand är med sina 82 år möjligen landets äldsta debutant i kriminalgenren, född i Närke men sedan 1966 bosatt på Gotland där också historien utspelar sig.

Man får av uppläggen en känsla av sent 60- eller tidigt 70-tal trots att det talas om datorer,  mobiltelefoner och EU samt att senare tiders diskussion om gifter i jordbruket tas upp. Men det tog ju faktiskt Rachel Carson upp i boken Tyst vår som kom som kom på svenska i början av 1960-talet. Känslan stärks av ett inneställe annonserar om en tangokväll, en dansart få nutida yngre vet något om (man håller i varandra i den dansen), förutom att den synts i ett dansprogram för kändisar på TV.

Ingrid VistrandHuvudpersonen Ingrid är forskare vid Statens Lantbruksinstitut i Ultuna och på semester på Gotland där hon råkar bli inblandad i ett mord och en utpressningshistoria. Hon bor från början på Pensionat Fridhem, därav titeln. Det är en lättsamt (väl)skriven och ganska lättviktig historia som har vissa spänningsmoment, dock utan att nackhåren reser sig märkbart. Men som reklambroschyr för Gotland är den alldeles utmärkt.

HELGA LINDH

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22