BROTTETS GÅTA Kriminaltekniken inifrån

Sep 12th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Brottets gåtaAv Val McDermid
Forensics. The Anatomy of Crime, 2014
Översatt av Lena Kalmhed
Alfabeta, 2015
ISBN 978-91-501-1753-0, 304 sidor

De flesta deckarförfattare numera vinnlägger sig om att beskriva polisarbetet så nära verkligheten som möjligt. Det finns undantag och de behöver undervisas. En utmärkt lärobok om hur poliser och kriminaltekniker arbetar är Val McCermids Brottets gåta. Den handlar visserligen till 90 procent om engelska yrkesmän, men tekniken är i dagens globala värld ofta densamma överallt. Inte nog med att boken är informativ, den är bitvis också spännande när McDermid, som är känd deckarförfattare och kan berättandets hantverk, exemplifierar med autentiska brottsfall de olika brottslösningsmetoder hon berättar om. Intervjuerna med de olika experterna är intressanta, inte minst för att författaren också intresserar sig för människan bakom expertisen.

Val McDermidBoken handlar om dagens polisarbete och den teknik som används för att fånga en brottsling och ställa förövaren inför rätta. Men Val McDermid ger oss också ett historiskt perspektiv. För cirka 750 år sedan, i en liten kinesisk by, hittades en man knivhuggen till döds vid vägkanten och byns läkare bestämde sig för att lösa mysteriet. Det var inte ett rån, det kunde konstateras då hans ägodelar fanns kvar på kroppen. Läkaren ville ha reda på vilket vapen som använts och testade olika eggverktyg på en död ko och drog slutsatsen att mördaren använt en skära. Ryktena i byn pekade ut en penningutlånare som offret var skyldig pengar, men mannen nekade.

”Detektiven” radade upp 70 av byns män med deras skäror. Bladen såg alla rena ur, inget blod var synligt, men efter bara några minuter började flugor samlas på och kring penningutlånarens skära, lockade av blodlukten som fanns kvar trots rengöringen. Mannen erkände och straffades.

Sedan dess har kriminaltekniken kommit långt men flugor och andra insekter är fortfarande till stor hjälp. Numera kallas den vetenskapen entomologi och beskrivs ingående i boken. Men det är noggrannheten i utredarnas arbete som ger resultat. McDermid beskriver ingående – med hjälp av sina exempel – hur en brottsplats undersöks, hur en rättsmedicinares arbete går till, hur man hittar gift i en mördad människa, fingeravtryckets betydelse och historia och hur blodstänk på en brottsplats ger polisen viktiga upplysningar om hur ett våldsamt mord gått till. Samt naturligtvis DNA – ett relativt nytt och i vissa fall överskattat tillskott i arsenalen.

I rätten finns skillnader mellan Sverige och andra länder. Inte så stora, men dock. Vi har nämndemän i stället för en jury. Men det engelska – anglosaxiska – rättssystemet är intressant och beskrivs också av McDermid.

En del av de fall hon berättar om är intressanta och ibland så komplicerade att en deckarförfattare skulle tveka att skriva en bok om en liknande historia eftersom den lät alltför osannolik. 

Val McDermid är född i Skottland men bor idag utanför Manchester i England.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22