BROTTETS BANA

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Michael Connelly
Crime Beat 2004
Översatt av Patrik Hammarsten
Norstedts 2007

Brottets bana är en samling kriminalreportage om poliser, mördare och genuina fall. Boken är indelad i tre avdelningar. Den första är: Poliserna. Texterna handlar om poliser i arbete, utredningar som pågår och avslutas och somliga långa arbetspass som inte leder till något gripande. Berättartekniken är in medias res. Läsaren blir en av utryckande poliser vid anropen. Andra delen är Mördarna. Christopher Bernard Wilder var en misstänkt seriall sexmördare av unga vackra flickor. Han lockade dem med sig från köpcentrum med löfte om fotografering för modelljobb. Wilder levde ett dubbelliv; dels deltog han i biltävlingar och umgicks med vackra damer och var avgudad av sina brorsbarn, dels mördade han åtminstone elva unga kvinnor. Connelly går igenom fakta såsom inspelade intervjuer och utredningar om Wilder och andra mördare som exempelvis Jonathan Karl Lundh med nio olika alias. Det berättas som vore det fiction i en roman.

Tredje delen är Fallen. Ett av dem är Namnlös grav. Den börjar: ”Graven på Hollywood Memorial Gardens har inget namn. Man vet helt enkelt inte vad man ska skriva”. /…/ ”Han mördades i ett hotellrum i Fort Lauderdale den 11 mars 1985. Han ströps till döds”. Mördaren hittas och döms men den mördade mannens identitet förblir ett mysterium. Fallen är inbördes olika och offrens öde känns beklämmande. Det handlar om verkligheten. Uppslagen är många för den som vill bli deckarförfattare. Samlingen kriminalreportage är mycket givande läsning för alla kriminalintresserade. Connelly öser själv ur denna källa.

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22