BROTTEN SOM SKAKADE SVERIGE – Tjugo nya brott

May 7th, 2019 | By | Category: 2019-05 maj, Recension

Omslag till Brotten som skakade SverigeAv Martin Borg
Historiska media, 2019
ISBN 978-91-7545-845-8, 293 sidor

Martin Borg är skribent och fotograf med historia, natur och kultur som specialområden. Han har under flera år fördjupat sig i svensk kriminalhistoria och kom år 2017 ut med boken Brotten som skakade Sverige. I år publicerade Borg uppföljaren Brotten som skakade Sverige – Tjugo nya brott där han fortsätter sina berättelser om brottsligheten i Sverige.

Borg redogör här för 20 olika brott begångna under en period av 70 år, från 1950-talet fram till nutid. Brotten varierar från mord och inbrott till miljöskandaler och terrorhandlingar. Jag kände till de flesta händelser från nyhetsrapporteringen, en del mest till namnet, t.ex. den om Olle Möller, medan andra var mer välbekanta. Författaren ger bra beskrivningar av händelseförloppen med tydliga och lättlästa texter. Han har ett driv i sitt skrivande och lyckas snabbt fånga läsarens intresse. Man får inte sällan en betydligt fylligare bakgrundsbeskrivning än vad medierna gett, och därmed en bättre förståelse för vad som faktiskt skedde. Borg återger inte bara själva händelseförloppen utan försöker också att förklara bakomliggande faktorer och sätta in brottslingarna i ett större sammanhang. Jag tycker om hans lågmälda sätt att berätta om dessa hemskheter. Han levandegör brotten och lyfter en del nya aspekter på vad som ledde fram till brotten.

Martin Borg har skrivit en intressant och spännande bok som lätt kan sträckläsas.

LARS-ERIK HOLM

Martin Borg

Martin Borg. Foto Sven Persson  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22