BROTT VI MINNS De mest uppmärksammade kriminalfallen i Sveriges historia

Sep 3rd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Brott vi minnsAv Anna-Maria Stawreberg
Semic 2010

Man bör nog vara 40-talist för att minnas de flesta av de brott som tas upp i denna volym, som tycks vara en reklamskrift för den nya kriminaltidningen Misstänkt. Undertiteln är också ett hårddraget påstående. Flera av de fall som beskrivs i Brott vi minns var visserligen uppmärksammade på sin tid, men det är tvivelaktigt om de varit de mest uppmärksammade.

Skulle vara fallen med Olle Möller som huvudperson i så fall. Tioåriga Gerd Johansson försvann 1939 och återfanns mördad. Idrottsstjärnan Olle Möller misstänktes och när han sedermera dömdes blev detta inledningen på något som (före Quick-historien) kan påstås vara Sveriges största rättsskandal. Möller blev elva år senare misstänkt för mordet på femåriga Kerstin Blom men åtalades aldrig eftersom Karl Hugo Fernström bevisades skyldig. När polisen förhörde Fernström  försade han sig, började tala om Gerd men ångrade sig snabbt. Därefter åtalades och fälldes Möller för mordet på Rut Lind i Fjugesta 1959. Olov Svedelid skrev Möllers memoarer, gjorde grundliga undersökningar och var i hela sitt liv övertygad om att Möller aldrig begått något mord.

Viola Widegrens ännu ouppklarade försvinnande i december 1948 var en historia som valsade runt i pressen i 30 år innan minnet började falna. Misstankar fanns att det skulle ha handlat om en familjetragedi.

Urvalet i denna lilla volym (96 sidor) berättar om fall som alla varit i säck innan de kom i påse. Förutom det som skrivits om dem av Carl Olof Bernhardsson (Brottets krönika) och Börje Heed har  de varit huvudnummer i Kriminal-Journalen och den porriga brottstidning som gavs ut av Hson-förlaget.

Dock ska sägas att det är väl skrivna artiklar om brott som säkert inte så många av dagens yngre människor har lagt på minnet. Händelserna säger en hel del om det Sverige som inte längre finns och den påminnelsen är av godo.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22