BROTT OCH STRAFF I GÖTEBORG 1621-1900

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Sören Skarback
Tre Böcker 2000

Redan i tidigare böcker har Sören Skarback sett på historisk brottslighet i och kring hemstaden Göteborg. I denna är emellertid brottslighet, straffväsende och därtill hörande berättelser huvudtemat och eftersom Skarback har en torr men pådrivande berättarglädje är det en bok man gärna läser från pärm till pärm.

Vi i västvärlden brukar förfasas oss över länder med grymma straff och glömmer gärna att det svenska rättsväsendet minsann inte såg mellan fingrarna. Folk som störde stadens nattro kunde få händerna avhuggna, sådana som inte ville bekänna att de gjort något ont torterades i det grymmaste och bödeln och hans medhjälpare hade mycket att göra eftersom brottslingar hängdes och halshöggs för sådant som ingen längre bryr sig om.

Göteborgska fångars förvaringsplatser var inga semesterhem precis: Gisselkammaren, Kungsporten, Spinnhuset, Bohus fästning, Nya Älvsborg, Skansen Kronan och Cellfängelset hyste dem som förgått sig på ett eller annat sätt.

Och likhet inför lagen? Bah!

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22