BROTT

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Karin Fossum
Brudd 2006
Översatt av Ulf Örnkloo
Forum 2007

Karin Fossums böcker är alltid spännande. Det spelar ingen roll om det är kriminalromaner eller ej.

Hon gör det svårt för sig: Hon skriver så enkelt att orden och meningarna aldrig blir ett hinder för innehållet och händelserna. Hon måste vara en av Nordens största författare idag, inte bara kriminalförfattare. Hennes kriminalromaner står lika säkert i myllan som om morden inte behövts för att skapa dramatik. Sverige har dessvärre ingen motsvarighet till Fossum.

Brott är ingen kriminalroman, likväl ligger döden på lur som det står på omslagets framsida. Det här är Karin Fossums mest personliga bok. Den handlar om den fega människan som inte vågar säga ifrån. Om rädslans godhet och naivitet. Om ånger, skam och skuld. Och den snabba marschen mot nedbrytning och död.

Brotts huvudperson Alvar Eide är en trist mes, som lever för sig själv. Han går till sitt arbete, ett galleri. Han sköter det. Går hem. Umgås inte med någon. Hälsar avmätt på sin granne. Det finns inget som bryter av i Eides tristess. En kall vinterdag kommer en ung kvinna in i galleriet för att värma sig. Hon är en tunn, sliten narkoman. Alvar Eide borde slänga ut henne vilket hans chef hade gjort om han varit där. Eide har funderat över om han är en god människa. Nu kan han göra en god handling. Han bjuder den unga kvinnan på en kopp hett kaffe och byter några ord med henne.

Successivt kommer kvinnan in i Eides liv och det är här Karin Fossum visar sin styrka som författare och berättare. Tempot, intensiteten och skildringen av en utstakad väg mot det oundvikliga är styrkan i denna psykologiska berättelse.

Som läsare skulle man vilja gripa in. Och det gör Fossum. Medjämna mellanrum förs samtal mellan Alvar Eide och författaren. Samtal som även innefattar författaren Karin Fossums svårigheter och fördelar med sitt yrke.

LENNART HÖGMAN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22