BRÖDERNA SISTERS

Jun 11th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till Bröderna SistersAv Patrick de Witt
The Sister Brothers 2011
Översatt av Manne Svensson
Forum 2013
ISBN 978-91-37-13791-9, 375 sid

Detta är Patrick de Witts andra bok, den första på svenska, och en vilda västern-skröna av renaste vatten. Det är en grym historia som börjar med en ingående beskrivning av hur en häst bränns till döds och den som inte tror sig tåla sådant bör nog akta sig för denna roman om de båda yrkesmördarna Sisters som i mitten av 1800-talet är på väg till Kalifornien för ännu ett uppdrag. Mannen som denna gång ska bli lik är uppfinnaren Herman Kermit Warm som funnit en fantastisk metod att hitta guld.

Bokens berättare är Eli, den yngre av bröderna Sisters, en man som domineras av den helt skrupelfrie storebrodern Charlie. Trots det och trots att Eli börjar tvivla på sitt yrkesval är bröderna starkt känslomässigt bundna till varandra.

Eli och Charlie är inte de enda mördare som drar land och rike kring i denna krutdoftande historia. Misstänksamhet är en överlevnadsstrategi. Många är på väg mot guldfälten i väster, alla har drömmen om rikedom inombords och ingen tänker låta någon bli ett hinder i vägen.

Människor är förbrukningsvara. Det enda man kan lita på är sin häst. Eli och Charlie pratar ofta om den mystiske man som gett dem uppdraget; är det ett äkta jobb eller håller de på att rida in i en fälla? Först tycker Charlie att Eli är en gnällspik men efterhand börjar argumenten – dock inte de moralistiska – sjunka in.

Om man har morbid humor kommer man nog att tycka att den här romanen är förfärligt rolig. Lakonismen i beskrivningarna får åtminstone mina mungipor att rycka.

Jag kan tänka mig att boken kommer att bli film, den är rätt filmiskt skriven, och regissörer som Clint Eastwood eller baksidans förslag på bröderna Coen, skulle kunna göra någonting spektakulärt av den.

KJELL E. GENBERG

Patrick de Witt

Patrick de Witt. Foto Palmer Lee

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22