BRÖDERNA BIELSKI

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Peter Duffy
The Bielski Brothers 2003
Översatt av Erland Törngren
Svenska Förlaget 2004

Många har läst boken och sett film en Schindlers List och de flesta av oss, för att inte säga alla, har läst och sett så mycket om Förintelsen, men hur många har hört någonting om de tre bröderna Bielski? Antagligen endast ett fåtal eller inga alls.

Här emellertid historien om dessa tre otroliga bröder, som trotsade Gestapo, SS, tyska armen och ibland även den ryska och som när krigsslutet äntligen kom hade räddat livet på dryga 1.200 judar efter fruktansvärda strapatser och äventyr under åren 1940-44.

Bröderna och deras beväpnade kamrater lyckades gömma dessa judar djupt inne i skogarna i ett primitivt läger, där man ständigt fick vara på sin vakt mot överfall. Många av judarna hade inga vapen och var kvinnor och barn.

Detta är oftast en läsning som får en att undra hur mycket en människa egentligen kan tåla utan att duka under eller förlora livslusten. Författaren Duffy, som av en slump hittade berättelsen om bröderna Bielski på nätet, har gjort ett fantastiskt fint researcharbete.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22