BRODER ODD

Jul 2nd, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Broder OddAv Dean Koontz
Översättning Sabina Söderlund
Brother Odd 2006
Bra Böcker 2007

Dean Koontz är en av USAs bästsäljare i spänningsgenren. I de senaste romanerna har han gett sig in i en egenartad blandning av deckare, thriller, fantasy och religiös förkunnelse. Om det senare är allvarligt eller bara en följd av berättelsens krav vet jag inte.

Broder Odd är tredje boken i serien om Odd Thomas, 21-årig snabbmatskock med förmåga att se de döda som ännu dröjer sig kvar på jordelivet, och andra utomnaturliga varelser. I den här boken har han också Elvis Presley som följeslagare, och en död hund.

Odd har kommit till ett kloster i Kalifornien för att få lugn efter hemska händelser tidigare (som finns i de tidigare böckerna). Men en riktig broder är han inte, bara en gäst. Klostret är moderniserat och nu uppbyggt till att ta hand om svårt skadade, utvecklingsstörda, barn som får omvårdnad och rehabilitering. Men Odd får se dödens budbärare och förstår att något livsfarligt kommer att hända.

Ett par av munkarna och nunnorna känner till hans förmågor och han ska försöka rädda klostret och barnen.

Och långt nere under marken finns en munk som tidigare var världsberömd fysiker och vars förmögenhet är grunden till klostrets nuvarande ställning.

Det är lite för mycket. Och det är skrivet på ett sätt som ska vara roligt, samtidigt som det är skrämmande. Men jag tycker inte att det är så roligt (som den humor recensionsklipp på omslaget hyllar) eller så skräckfyllt som det är avsett.

Dean KoontzJag har gillat Koontz tidigare verk, men inte återupptaget kontakten förrän nu, många böcker senare. Den här blandningen kan nog locka en del (och det känns som om Koontz hoppas på Hollywood och tv) men även om jag gillar blandning av realism och övernaturlighet så är detta lite för mycket.

Dock kan vi av de sista raderna i boken ana att det komemr med med Odd.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22