BREAKDOWN

Mar 13th, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Recension

Omslag till BreakdownAv Sara Paretsky
Hodder & Stoughton 2012
ISBN 9780340994139, 464 sid

VI:s kusin Petra leder en läsgrupp med tonårsflickor. Hon blir uppringd av en av flickornas lillasyster, som är rädd för att systern råkat ut för något. Flickorna har samlats på en kyrkogård i hopp om att få se vampyrer. VI kommer dit, just som de avslutat sin ceremoni. Då upptäcker de en mördad man!

Två av flickorna är särskilt intressanta för media: en är dotterdotter till en Chicagos rikaste män, en annat dotter till en kvinnlig politiker som ställer upp i det stundande valet.

Sara ParetskyMånga förvecklingar och villospår innan det blir dags för finalen. VI är försvunnen, troligen död. Hon hyllas med en minnesstund som sänds direkt i TV. VI:s gode vän Wade Murray är programansvarig, har lämnat in manus och fått det godkänt. Han börjar med att beröra VI:s tidigare bedrifter för att därefter gå över till hennes sista fall. Han går ifrån sitt manus för att i stället avslöja  de skyldiga med hjälp av TV-inslag. Överraskningen blir nog större hos TV-publiken än hos läsaren (Inte kan väl VI vara död!) när VI dyker upp, haltande men vid liv!

Än en gång beättar Paretsky om Chicagos mörka sida, brottslighet, korruption och annat politiskt mygel. Trots att man känner igen detaljerna, fångas man av intrigen, spänningen och gläds åt att träffa hennes hundar och granne, Mr Contreras, som dock spelar en liten roll här.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22