BRÄNNPUNKT

Jul 17th, 2018 | By | Category: 2018-07 juli, Recension

Omslag till BrännpunktAv Jimmy Lindgren och Peter Lindmark
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-335-9, 456 sidor

Det förekommer mycket våld i Jimmy Lindgrens och Peter Lindmarks berättelser om den före detta Säpoagenten Nicholas Warg som jobbat för det suspekta amerikanska företaget Blackwater, känt från Irakkriget.

Brännpunkt är en fristående fortsättning på Förrädare och Gränsland. Nu är Warg tillbaka i Säpos hemliga specialenhet där han och kollegan Diana Lilja infiltrerat en grupp våldsbejakande islamister tillsammans med sin hjälpreda, den unge Salim. 

I Thailand försvinner i december den unga svenskan Caroline Lefvander och Nicolas får order att leta rätt på henne. Det verkar vara ett behagligt uppdrag som ger honom chansen att fira jul i semesterparadiset tillsammans med familjen. Det blir svårare än han tänkt sig och han hamnar mitt i en våldsam uppgörelse mellan kriminella gäng.

Hemma i Sverige försöker den hårdföra kollegan Diana Lilja fånga en internationellt efterlyst jihadist och eftersom hon saknar skrupler vill hon använda unge Salim som lockbete, något som skrämmer Nicholas Warg som befinner sig långt borta.

Här presenterar författarna en moralisk konflikt men större delen av boken är ändå filmiskt driven action i högt tempo där man får en känsla av att händelser staplas på varandra mer för sin egen skull än för handlingens.

Både Peter Lindmark och Jimmy Lindgren har arbetat med bilder för både film och tv, så det är förståeligt att de adapterat sina kunskaper om manuskriptförfattande och filmiskt dramaturgi till bokskrivandet. Lindmark har skrivit manus till och regisserat flera långfilmer i Hollywood och i Sverige har han varit delaktig i filmerna om Johan Falk. Lindgren har arbetat som manusförfattare för tv, bland annat till Advokaten som visats på Viaplay.

GUGGE HEDLUND

Jimmy Lindgren och Peter Lindmark.

Jimmy Lindgren och Peter Lindmark. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22