BRANDVAKT

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Bo R Holmberg
AlfabetaAnamma 2004

Dystert, bekymmersamt, fattigt, eländigt, starka känslor, en lång rad olyckliga människoöden – här och var glädjeglimtar, framtidsförhoppningar, utveckling. I denna den tredje boken om länsman Harald Morell i Anundsjö beskrivs inte bara landsbygden utan också den framväxande köpingen Örnsköldsvik. Där finns inte polis, men Morell blir inblandad trots att det är en annan länsman som egentligen har ansvaret när något händer i samhället.

Det är flera olika skeenden som vävs samman, korsas, och de brottsliga händelserna kan knytas till både höga och låga i 1840-talets Sverige. Men det tar en tid innan länsman kommer på hur det hänger samman.

Och olyckliga och lyckliga äktenskap, barnafödslar (och missfall) finns med i bakgrunden (liksom i de tidigare böckerna), och människoskildringen och de ”sociologiska” beskrivningarna av den tidens glesbygdssverige är väl så viktiga ingredienser som brotten och avslöjandena. Det finns en rad sidoskildringar som skulle kunna vara värda egna romaner – det är alls ingen idyll från ”den gamla goda tiden”.

Detta är ingen bok att bli road och upplyft av, men man lär sig en del och hoppas få följa personerna kring länsman Morell i fler brottsutredningar.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22