BRANDGATA

Jul 12th, 2018 | By | Category: 2018-07 juli, Recension

Omslag till BrandgataAv Ingrid Hedström
Alfabeta, 2018
ISBN 978-91-501-1731-8, 368 sidor

Hedströms tredje roman om Astrid Sammils är en hjärtskärande spänningsroman. Astrid har många gånger drömt om att ta död på sin tidigare chef, den förre utrikesministern Agneta Myhre och här råkar hon bli den som hittar henne brutalt mördad på en kyrkogård i Dalarna. De har haft ett förflutet tillsammans som hjälparbetare under kriget i Jugoslavien på 90-talet och Agneta bär på en mörk hemlighet från den tiden, något hon avslöjat för Astrid. Den lokala polisen tar naturligtvis reda på delar av detta och ser till att det blir besvärande för henne.

Men det är inte allt elände som kommer i hennes väg. Hennes egendom Granåkers Hästberg, en plats som hon älskar, riskerar att bli till aska i den väldiga skogsbrand som drabbar området i Bergslagen där gården ligger.

Det är ett mord som utreds och det visar sig att Agneta har anknytning till ett tjugotre år gammalt sådant då en arbetskamrat miste livet. Det visar sig att även detta hör ihop med det forna Jugoslavien och en skum vapenaffär.

Samtidigt rasar skogsbranden och får än mer betydelse för historiens förlopp.

Ingrid Hellström är en skicklig intrigmakerska som dessutom behärskar svenska språket. Att hon är utbildad psykolog kan anas. När boken är utläst hänger den kvar i minnet lite längre än en vanlig sommardeckare avsedd för hängmattan.

Tidigare arbetade hon som utrikesjournalist och krönikör på Dagens Nyheter. Hennes meriter som deckarförfattare är avsevärda. Böckerna är översatta till flera språk. Ingrid Hedström är uppvuxen i Dalarna men bor numera i Stockholm.

LENA JEPPSSON

Ingrid Hedström.

Ingrid Hedström. Foto Magnus Liam Karlsson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22