BRÄND

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Jeannine Kadow
Burnout 1999
Översatt av Cecilia Lyckow
Richter 2004

Om löjtnant Rick Brattons sista flygning handlar prologen i Bränd. Läsaren dras in i händelser som känns i magtrakten och det är mycket eld. Länge, mycket länge är Bränd mycket spännande läsning, på slutet blir det bara spännande.

Lacie Wagner brände i barndomen bort det mesta av händerna. Lappad och lagad har hon gjort karriär som nyhetsankare i teve och är beundrad på det amerikanska ”hon klarar sig mot alla odds”- viset. Lacie hör en röst i sina drömmar. Lågmält intensivt når hans stämma hennes svagaste sinnen; mardrömsmannen med vitt ansikte håller hennes fruktan för eld, sveda, rök och död vid liv. Levande ljus, eld i öppna spisar, till och med lysande cigarretter och knäppandet av cigarrettändare gör henne orolig. Lacies motvilja för hetta gör att hon dricker sitt kaffe svalt.

Lacie är skild och dottern Skyla weekendpendlar till pappa i NY från mamma i Washington DC. Långbent, levnadsglad och 13-årig luras Skyla lekande lätt via datorn till ett möte på en öppen plats. Långsamt skapas ett förfärande scenario. Läsaren vänder sidor allt snabbare för Kadows berättarstil gör att det knottrar sig på huden. Lösning och motiv känns aningen långsökta men det gör inget. Livvakten Jacks kunskaper och styrka påminner om Spindelmannens men det gör heller inget. Läs boken. Läs inte – VARNING – baksidestexten som avslöjar allting i förväg.

Listan på Kadows verk innehåller en uppföljare med Lacie Wagner, Dead Tide 2002.

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22