BOTGÖRARNA

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Ian Rankin
Resurrection Men 2001
Översatt av Hans Lindeberg
Forum 2004

Det verkar som om Rankin i denna, den trettonde boken, tröttnat på sin kommissarie Rebus. I stället börjar hans unga kollega Siobhan ta allt mer plats. Det är kanske därför som han porträtteras nästan med självdestruktiv som den gamle kommissarien själv.

Men Rebus takter sitter i. Han har blivit så trött och less att han i vredesmod slänger te på sin chef och blir straffkommenderad till omskolning. Han skulle egentligen ha tagit itu med Edinburghs värste gangsterledare Cafferty. Det är nog signifikativt att den utredningen får skötas av Siobhan.

Omskolningen går så till att Rebus tillsammans med andra utbrända polismän tar öppna gamla kalla fall. Givetvis visar det sig att minst ett sådant kan kopplas ihop med nutid och sträcker sig en bra bit upp bland höjdarpolisernas led.

Även om man kan tycka att Rankin här kommit meden mellanbok är författaren så driven att även en sådan har något att tillföra.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22