BORTRÖVADE

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Deborah Moggach
Stolen 1990
Översatt av Ingrid Warne
B Wahlströms 2002

Marianne har växt upp i en liten engelsk lantortsstad, en smula rebellisk till sitt väsen. Under skoltiden prövade hon det mesta, blekte håret, tog en … smakade på sex, men med en känsla av tomhet. Allt verkade grått, utan någon spänning.

Så mötte hon Salim. Han var student från Pakistan, exotisk, annorlunda och så vacker, allt det hon drömt om. Passionen drabbade dem båda, så olika i religion och kultur, blinda för allt annat än den glädje och lust de fann hos varandra.

De gifter sig, trots varningar från respektive föräldrar. De får två barn, en flicka och en pojke. Salim har lämnat sitt land och sina föräldrar och har ingen kontakt med dem. Mariannes föräldrar ställer upp som barnvakter då Marianne börjar arbeta, något som Salim har accepterat om än ovilligt. Han tycker hon ska ta hand om barnen först och främst. Det är svårt att förstå den islamiska kvinnosynen. Marianne slår sig fri, deras passion har svalnat och hon gör det oförlåtliga, hon är otrogen. Och hon får betala ett högt pris för hoppet över skacklarna. Salim förstår och tar barnen med sig till Pakistan utan att meddela Marianne.

Kampen från båda sidor blir smärtsam och långdragen och trots hjälp från en duktig advokat, som dessutom är mycket förstående för hennes sak, kvarstår faktum, hon har inte visat sig vara en god mor. Barnen växer upp i Pakistan och Marianne får resa dit och möta dem. De ses bara på ett hotellrum och det uppstår en känsla av främlingskap, men de håller dock kontakten. Marianne har dock ändå haft en övertygelse, en känsla av att hon ska få ha dem hos sig i England där de är födda och började sin första skolgång. Det handlar om en stark kvinnas hårda kamp för sina barn. Ska hon nå sitt mål?

Hur jag än ser på det är hennes sätt svårt för mig att förstå. Har man läst Liza Marklunds otroliga Gömda och Asyl med allt våld i det sammanhanget förstår man skillnaden mellan dessa båda fall. Salim framstår som en mycket sympatisk person, mycket tolerant. Marianne hade mycket oklokt frestat på kärleken.

MARGARETA MORELIUS

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22