BORTOM VARJE RIMLIGT TVIVEL

Nov 8th, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till Bortom varje rimligt tvivelAv Malin Persson Giolito
Piratförlaget 2012
ISBN 978-91-642-0402-8, inb, 453 sid

När både Malin Persson Giolito och hennes pappa Leif GW gästade Skavlan fick pappa frågan om vad han tyckte om dotterns senaste bok. Han svarade att han kunde skrivit den själv, och det säger han några gånger om året om böcker han läst. Och att det förstås är svårare att säga det när det gäller ens eget barn, men han tyckte faktiskt det.

Jag kan instämma.

Kanske vågar man också säga att dottern skriver bättre än fadern, mer koncentrerat och mindre “polisiärt”. Men så är hon jurist och inte polisprofessor.

Malin Persson GiolitoGrundhistorien är en etisk nöt: En läkare är dömd för mord på en femtonårig flicka. Han avslöjas som en man med ett inte helt enkelt förhållande till unga kvinnor, och hans exhustru hade också polisanmält honom för övergrepp på dottern.

Själv har han alla 13 år han suttit fängslad hävdat att han är oskyldig.

Huvudpersonen, advokaten Sophia Weber, ombes av sin gamle jurudikprofessor att ta sig an fallet och söka resning. Och att rädda en oskyldig har ju varit en drivkraft i hennes yrkesval.

Men den dömde är hatad av alla. Han är, kort sagt, inte en trevlig person.

Naturligtvis tar hon fallet, och igenom berättelsen får vi följa hur hon arbetar och tänker parallellt med vad som hände med den mördade 15-åringen i dåtid.

Läsaren vet ändå inte, in i det sista, vad som faktiskt hände. Kanske är domen korrekt.

Det är spännande att följa båda skeendena, då och nu.

Och hur det går ska inte sägas. Läs själv!

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22