BORGIA Berättelsen om en ondskefull familj

Jun 22nd, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till BorgiaAv Christopher Hibbert
The Borgias 2009
Översatt av Ulf Gyllenhak
Norstedts 2013
ISBN 9789113050928, inb, 303 sid

Boken börjar under 1300-talet, då påvarna flyttat till Avignon. Vår heliga Birgitta nämns som en av dem som driver på för att få dem tillbaka till Rom. 1378 återvänder de, påvarna avlöser varandra. Intriger och mord, ofta med gift, är vanliga. Familjen Borgia kommer från Spanien och 1471 blir Rodrigo kardinal. Han manövrerar skickligt och utses 1492 till påve under namnet Alexander VI.

Nu kan han börja skörda frukterna av sin ställning. Han säljer kardinalshattar och berikar sig på alla sätt. Han ser också till att sörja för sina släktingar, särskilt barnen Cesare och Lucrezia. Cesare blir kardinal redan i unga år för att avgå efter några år. Han ser flera möjligheter i en civil karriär.

Lucrezia hittar Alexander lämpliga äkta män till. Så börjar en tröttande karusell av älskare och giftmord, allianser och svek.

Hibbert uppehåller sig utförligt vid de dyrbara kläderna, anger deras pris i dukater men gör ingen omräkning till dagens valuta.

Han anger också hur stora arméer Cesare sätter upp, vad de kostar att hålla på krigsfot, men vi får inte veta vad en legosoldat hade betalt. De plundrade i städerna de erövrade, med de bör ha haft en sorts grundlön.

Framför allt saknar jag en karta över Italien. Nu letade jag fram en historisk atlas med vars hjälp jag orienterade mig under läsningen. Persongalleriet är stort, många namn att hålla i huvudet. En personförteckning i form av korta porträtt och med redovisning av deras inbördes relationer skulle underlätta läsningen.

I sitt nuvarande skick gör mig boken stundtals förvirrad.

BENGT HEURLIN

9789113050928 (inb)

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22