BONNIE OCH CLYDE Sanningen bakom legenden

Oct 19th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Bonnie och ClydeAv Jeff Guinn
Go Down Together. The True Story of Bonnie and Clyde 2009
Översatt av Margareta Eklöf
Forum 2010

I år skulle Clyde Barrow ha fyllt 100 om han fått leva. Men då hade han aldrig blivit en amerikansk gangsterlegend. I stället dog han 24 år gammal i en skur av kulor tillsammans med sin väninna Bonnie Parker.

I filmen Bonnie och Clyde, den från 1967 som är den mest kända av ett tiotal, porträtteras paret av Warren Beatty och Faye Dunaway som stiliga frisksportartyper. I själva verket var båda rätt illa däran fysiskt – Clyde saknade två tår, avhuggna i fängelset, och Bonnie kunde inte gå normalt efter att ha skadat benet svårt i en trafikolycka.

Bonnie och Clyde i verkligheten

Bonnie och Clyde i verkligheten

Att dessa två omogna och i alla avseenden fattiga ungdomsbrottslingar, som försökte skaffa pengar genom att råna bensinstationer, handelsbodar och några banker nådde en sådan ”berömmelse” berodde på att de begick sina brott mitt under depressionen som drabbade USA i samband med börskraschen 1929 och sedan höll i sig i flera år. Gemene man avskydde banker och finansinstitut eftersom lån där nu betydde att risken var stor att man tvingades gå från gård och grund. Inte heller polisen stod högt i kurs eftersom man ansåg att den bara skyddade dem som hade kapital. Barrowligan rånade sådana som hade något värt att ta och tidningar och journalfilmer tog fasta på detta. Bonnie och Clyde beskrevs på samma sätt som de hjältar och banditer som för inte så länge sedan befolkade Vilda västern, jagade av poliser och sheriffer som aldrig fick tag på dem trots stora ansträngningar. Att ligan saknade respekt för människoliv tycktes inte spela någon roll. Under två år mördade dessa kriminella tolv personer – åtta av dem var poliser – under en tvåårsperiod.

En annan sak som präglade Amerika var landets pryda inställning till sex. Tidningarna kunde berätta, sant eller ej att Bonnie och Clyde hade samlag med varandra fast de inte var gifta. Och kunde ha det i andras åsyn. Hu! Man funderade aldrig på att det kunde bero på att ligan för det mesta bodde i samma rum där någon alltid var vaken och höll utkik efter polisen.

Allmänheten fick uppfattningen att banditerna levde ett luxuöst liv. I själva verket var det ett helvete att vara på flykt. De tvingades övernatta i skogar, ibland på campingplatser eller motell där det knappt fanns rinnande vatten.

Uppmärksamheten i media hade emellertid det goda med sig att de kunde få hjälp av folk som inte litade på myndigheterna. Därför gillade Barrowgänget den publicitet de fick. Ju mer som skrev desto fler vänner.

Men det hjälpte inte. År 1934 hamnade de två huvudpersonerna till sist i ett bakhåll i en skog i Louisiana. När de tvingades stanna med sin stulna Ford öppnade ett halvdussin poliser eld mot dem med sina maskingevär. Bilen såg ut som ett såll och ”kärleksparet” dog omedelbart.

Myndigheterna hade segrat och de gottade sig verkligen åt segern. Liken fördes till bårhuset dit tusentals mänskliga hyenor skyndade för att bese de sönderskjutna kropparna. Åskådarna var så många att polisen måste sätta upp avspärrningar. När de sedan begravdes kom också stora åskådarmassor.

Masshysterin kring paret påminner lite om det som hände när Juha Veikko Valjakkala och Marita Routalammi i juli 1988 blev de mest eftersökta personerna i norra Europa efter att de begått ett grymt mord i Åmsele. Men detta skedde i ett annat land och i en annan tid så skillnaderna blev större än likheterna.

Jeff Guinn har med boken Bonnie och Clyde – Sanningen bakom legenden åstadkommit en gedigen,  faktaspäckad och mycket läsvärd biografi över det omsusade paret. Vid sidan av att det är en spännande berättelse förmedlar författaren också en berättelse om de sociala förhållandena i södra USA åren före och efter börskraschen. Man får veta mycket om Bonnie och Clyde, vad de var för slags människor och hur deras omogenhet och falska drömmar, en oförstående omgivning och hårda tider skapade en förutsättning för deras benägenhet att ta till våld. Mitt i allt detta var båda starkt bundna till sina mödrar. Under brottsturnéerna sökte de sig ofta hem till familjen trots att detta innebar stora risker för upptäckt.

Det är en imponerande skildring av våldsamma människor i ett våldsamt land.

KJELL E. GENBERG

Jeff Guinn

Jeff Guinn

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22