BOND OM BOND Den kompletta guiden till 50 år av Bondfilmer

Oct 17th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Bond om BondAv Sir Roger Moore och Gareth Owen
Bond on Bond 2012
Översatt av Cecilia Falk och Katarina Falk
Tukan Förlag 2012
ISBN 978-91-7401-554-6, 224 sid

Senaste James Bond-filmen Skyfall är den 23 i ordningen och därmed är filmserien om Agent 007 den mest långlivade i filmhistorien sedan första rullen, Agent 007 med rätt att döda [Dr No] visades för 50 år sedan. Man kan undra om författaren Ian Fleming (1908–1964, bilden till höger) hade en aning om detta när han satt kedjerökande i sin bungalow på Jamaica och på skrivmaskinen knackade det som skulle bli den sista boken om den hjälte han vid det laget var grundligt trött på. 007 har spelats Ian Flemingav Sean Connery (många menar att han var bäst), George Lazenby, Timothy Dalton, Piece Brosnan, Daniel Craig och Roger Moore.

Roger MooreMoore har gjort sitt bästa att förvalta arvet efter Fleming genom flera TV-filmer där han redovisat Bonds olika prylar och berättat om kalla kriget som ligger bakom de flesta historierna i bokform. Nu har Roger Moore (84 år och adlad till Sir, bilden till vänster) åstadkommit den bok som i England marknadsförs som den ultimata antologin om bok- och filmhjälten.

Moore är väl dessutom den som införde lättsam humor i filmerna (alla producerade av Harry Saltzman och Albert R. Broccoli som gjorde det efter 1977 och därefter överlät arbetet till dotterm Barbara och stuyvsonen Michaen 1995) genom sin gestaltning av James. Här berättar han mycket om sin egen inblandning i hur de kom att bli.

Om man ser tillseriens helhet kan man förundras över att 007 överlevde, inte enbart 130 slemma bovars attacker utan också förfärliga mängder vodka martinis (shaken not stirred), erotik med 55 Bondbrudar och varit trafikfarlig i sina fem olika Aston Martin-modeller.

Boken, en vacker och rikt illustrerad sådan för övrigt, berättar om alla dessa filmer på ett både skämtsamt och ibland allvarligt sätt. Flickorna, småsnubbigt namngivna av original-författaren, har en framträdande roll även här liksom bovarna (som inte alla uppfanns av Fleming), spelplatserna, prylarna och all dryckjom.

För den som spar på James Bond-prylar, och, tro mig, det är många världen över, är Bond om Bond ett absolut måste. Det är en bra bok att läsa även för den som inte är ett frälst fan eftersom Moore inte bara kan skådespela, han kan också skriva och är riktigt bra översatt av Cecilia Falk och Katarina Falk.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22