BOMBEN Ett knapptryck från kärnvapenkrig

Dec 22nd, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till BombenAv Eric Schlosser
Command and Control – nuclear weapons, the Damascus accident and the illusion of safety, 2013
Översatt av Stefan Lindgren
Ordfront, 2014
ISBN 978-91-7037-736-5, 770 sidor

Det finns ett antal länder i världen som har tillgång till kärnvapen och några till som gärna vill skaffa sådana. Schlosser koncentrerar sig på ett land, USA, i sin tegelsten som har som utgångspunkt att atombomber har en sådan makalös kraft när det smäller att ingen mänsklig varelse är förmögen att hantera eller styra den.

Eric SchlosserHan bevisar sin tes genom att räkna upp ett oerhört stort antal olycksfall, försumligheter och tillkortakommanden som varit nära att resultera i katastrofer av bibliska mått: bomber som trillar ner från flygplan och hamnar i bostadsområden utan att explodera, flygmaskiner fyllda med atomvapen som kraschar, en missil som var nära att explodera i Arkansas 1980 och felaktiga meddelanden i säkerhetssystem som varit nära att utlösa krig.

Ett sådant missgrepp som tolkades som ett missilanfall från Sovjetiska Sibirien stoppades i sista stund när man förstod att det som såg ut som angripande raketer var månen som sakta höjde sig över Norge.

Så här fortsätter det, påläst och detaljerat, nästan parodiskt snuddande vid småsaker, till läsaren sitter övermätt och smått uttråkad. Att översättaren Stefan Lindgren orkat med sitt arbete borde rendera honom en medalj av något slag. Över 200 sidor av texten utgörs av notapparaten.

Repetition är lärdoms moder och därför uppskattar jag redogörelsen för Manhattanprojektet och Kubakrisen för att nämna ett par episoder i boken. Här finns alla namn man nästan hade glömt när man väl fick veta att det fanns personer som hette så – hemlighetsmakeriet inom det militära är makalöst. Kanske med goda skäl, kanske inte.

Det har inte blivit något kärnvapenkrig efter de två bomber som USA 1945 släppte över Hiroshima och Nagasaki. De större olyckor som inträffat med klyvbart material har skett på civila kärnkraftverk. Kan man av det dra slutsatsen att världens militärer för det mesta är kloka och försiktiga människor? Jag hoppas man kan det …

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22