BÖLJELEK

Jan 10th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Recension

Omslag till BöljelekAv Johanna Limme och Martin Palmqvist
Kabusa Böcker 2010

Under 2010 har inte mindre än tio svenska deckare utkommit skrivna av författarpar. Och då har Roslund/Hellström ändå saknats. Vad är det som gör att ”dubbeldeckare” är så populära att producera? De står ändå för ungefär tio procent av hela den svenska deckarutgivningen. Är det månne arvet från Sjöwall/Wahlöö som spökar?

Johanna Limme och Martin Palmqvist kommer nu med sin tredje bok tillsammans. Till skillnad från de två tidigare Männen en trappa upp och Tandläkarnas afton är detta en historisk roman. Boken är den första i en tänkt serie om kyrkoherden Limme och PalmqvistSimon Eldfeldt i Karlshamn. Just historiska deckare är mycket eftersatta i Sverige. Det är egentligen bara Bo R Holmberg som skriver i den genren för närvarande. Bl a det gör Böljelek väldigt intressant. Men inte bara därför. Limme och Palmqvist har funnit en bra balans mellan kriminalberättelsen och de historiska faktadelarna som skickligt vävs in i handlingen utan att bli mästrande eller tråkiga.

Vi får följa ett antal människor i en svensk småstad. Det är mycket sympatiskt och lärorikt att dessa kommer från olika samhällsklasser. Skillnaderna mellan människornas levnadssätt och status går som en röd tråd genom boken. Allra tydligast märker man detta i beskrivningarna av huvudpersonen, kyrkoherden, och hans nevö och dräng, Ivar Jönsson. Drängen blir befordrad till reservkonstapel och tar en mycket aktiv del i sökandet efter mördaren.

Året är 1897. Ett dött spädbarn hittas på en bakgård med siffran 13 tecknad i pannan. Flera andra lik påträffas med samma signum. Det blir panik i staden eftersom konungen, Oscar II, ska komma på besök. Dessutom förbereds ett attentat mot kungen. Kyrkoherden blir på allvar indragen i fallet och läsaren leds i ett historiskt lugnt tempo mot upplösning. Kyrkoherden och hans dräng är mycket trevliga bekantskaper. Jag förutsätter att de fortsättningsvis kommer att förgylla den svenska deckarmarknaden med sin brottsbekämpning i dåtidens Blekinge.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22