BOKEN OM OKEJ 80-talets största poptidning

Nov 2nd, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Boken om OkejAv Jörgen Holmstedt
Premium Publishing 2010

Sisådär 15 år innan Okej uppstod var jag chefredaktör för poptidningarna Idolnytt och Presstop som handlade om 60-talets storheter. Då hade ännu ingen hört talas om Samantha Fox, Per Gessle, Carola Häggqvist, Herreys, Mötley Crue eller ormkramare som Alice Cooper (Vincent Damon Furnier). Och vi var betydligt prydare när det gällde bilder än Hans Hatwig som grundade Okej 1980 med tyska Bravo som förebild.

Fast Okej var en färggladare variant med massor av färgbilder och dekorplattor – och dessutom ville man visa halvnakna idoler. Man drog sig inte för att provocera. Framför den nya hårdrockande populärkulturens altare intog gruppen WASP:s Blackie Lawless nattvarden med köttslamsor i stället för oblat. Då tog TV:s Siwert Öholm fram stora indignationen.

Bilder var det absolut viktigaste, menade Hatwig som såg till att texten drogs ner till ett minimum och gärna såg att idolerna fotograferades så avklädda som möjligt, Samantha Fox visade sig till exempel topless liksom Sha-Booms sångare som plåtades i duschen. Okej avslöjade att Christer Sandelin prövar på kokain och att Carola hade ett sexliv i gyllene skor.

Hallänningen Per Gessle framställdes som gniden smålänning, gitarristen Yngwie Malmsteen välte en bil tillsammans med Okej-bokens författare och 16-åriga Anna Book intervjuades med fokus på sina bröst.

Få protesterade, vilket nog berodde på att de vuxna inte trodde att ungdomstidningar kunde vara så avancerade. Men sexantydningarna fanns där hela tiden. Och det sålde. Gör det fortfarande med den nya tidens idoler som Håkan Hellström och Lady Gaga mellan pärmarna, troligen med en något yngre kundkrets.

Det är en roande bok, snudd på överfylld av färgbilder från det gyllene 80-talet. Det var nog tur att Holmstedt fick göra boken så att det finns bokstäver i den. Här är texten lika viktig som fotografierna på glättigt papper. Dagens 35–40-åringar kan troligtvis räkna med en hård julklapp i år.

KJELL E. GENBERGJörgen Holmstedt

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22