BOKBUSSEN KOMMER VID MIDNATT

Jan 11th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till Bokbussen kommer vid midnattAv Sofie Axelzon
Lind & Co, 2021
ISBN 9789179035648, inbunden, 381 sidor

Det är märkligt hur många feelgoodböcker som handlar om en bokhandel, en bokbuss eller liknande. Är bokbranschen speciellt anpassad för sådana historier? Och varför? Här är en till och det bästa och märkligaste med den är att intrigen grundar sig på en verklig händelse.

I Ramsberg skulle omotiverat biblioteket läggas ner för några år sedan. Innevånarna gjorde uppror och tömde alla hyllor på böcker samt gömde dem. Denna händelse har inspirerat Sofie Axelzon till denna roman.

Lisa, Eva och Kåge arbetar på biblioteket i fiktiva Sidhäll. Politikerna vill lägga ner och de tre får i uppdrag att höja utlåningen till en viss nivå. De lyckas med detta men yxorna faller ändå. Deras dagar i böckernas tjänst är räknade.

Byborna gör uppror och lyckas med hjälp av en ombyggd dansbandsbuss rädda och gömma böckerna. Den kulturansvarige politikern sliter sitt hår. Och författaren har ett välplacerat dansbands-z i sitt efternamn. Kul!

Med stor värme har författaren broderat ut historien. Här finns ett gemyt och en humor som värmer. Personligen hade jag önskat att författaren hade tagit ut svängarna ytterligare och att där hade funnits mer konflikter. Det behövs djupa dalar för att topparna ska bli bra.

Byborna och bibliotekarierna i Sidhäll kommer att återkomma i fler böcker. Nu blir det upp till författaren att komponera ljuva historier i sann feelgoodanda. Med inkluderade konflikter naturligtvis.

NISSE SCHERMAN

Sofie Axelzon

Sofie Axelzon. Foto Eva Lindblad

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22