BODY WORK

Nov 24th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Body workAv Sara Paretsky
Hodder  &   Stoughton 2010

Paretsky och hennes VI håller stilen. En rak  historia med en enda berättare. Så skönt! Många deckare i dag följer flera trådar, klipper sönder handlingen så att läsaren blir förvirrad och själv måste skapa ordning i all information.

Som oftast engagerar sig VI för en ”underdog”, en veteran från Irakkriget, som hamnat på sjukhus efter ett krogbråk och anklagas för mord.

Händelsen utspelar sig på och utanför en nattklubb, vars dragplåster är en kvinna som naken låter sig bemålas av gästerna med bilder, meningslöst kladd eller texter. VI:s kusin Petra arbetar som servitris på klubben och tjänar bra med dricks från gästerna. Hon blir också indragen i händelserna.

Sara ParetskyVI inser snart att att hon utmanar en okänd,  resursstark  organisation som vill hindra henne från att undersöka vad som döljer sig bakom morden (ja, det blir flera). VI talar med de inblandade och deras familjer, men hon förstår att de inte avslöjar vad de vet, skrämda eller mutade till tystnad. Som så ofta råkar VI illa ut och måste uppsöka sjukhus. Ingenting kan dock få henne att avbryta sina ansträngningar att avslöja de skyldiga. Hennes slit ger resultat.

Boken motsvarar till fullo mina förväntningar. Dessutom upptäckte jag – sent omsider – att Paretsky  roar läsaren (och sig själv?) med kapitelrubikerna. De är vitsiga: Mourning coffee; eller anspelar på andra författare: Blood, Blood Blood (Hamlet?), The Naked and the Dead. Jag hade mycket roligt när jag försökte härleda rubrikerna och lyckades delvis. Så tog jag fram Paretskys äldre  böcker och såg att hon gjort så här även tidigare utan att jag upptäckt det!  Svagt av mig!

Paretsky och VI hör till mina absoluta favoriter bland de hårdkokta damerna, vilket kanske påverkar mitt omdöme. Den här boken får högsta betyg

BENGT HEURLIN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22