BÖDLARNAS PROFETIA

Mar 27th, 2022 | By | Category: 2022-03 mars, Recension

Omslag till Bödlarnas profetiaAv Ricky Strandberg
Modernista, 2022
ISBN 978-91-8023-443-6, inbunden, 208 sidor

Ricky Strandberg debuterar med en regelrätt spökhistoria. Det är mycket ilningar, frossbrytningar, kallsvett när Mikael ska ta hand om kvarlåtenskapen efter sin käre farbror Åkes plötsliga död i hemmet på Malmgårdsvägen. Han hittar högar med gamla dokument som berättar om bödlarnas yrke, bödelshuset vid Helvetesgränd, numera Prästgatan, om röster som hörs ”och vill varna oss”, släktingen Henric som också varnar Åke från utlandet. Mikael ser i mardrömmar vita grinande skallar med svarta ögonhålor men känner det som en plikt att gå igenom sin farbrors liv. Åke har betytt mycket för honom. Hans egna föräldrar omkom i en bilolycka då han var barn.

Eftersom jag själv bott både på Prästgatan och många år på Malmgårdsvägen och inte har något emot spöken läser jag med stort intresse. Mikael trummar ihop gamla kompisar och en avlägsen släkting för att hjälpa till med röjningen av Åkes hem, det vita tvåvåningshuset vid Malmgårdsvägen där samma släkt bott i femton generationer.

De onda andarna förföljer nu Mikael även då han är fullt vaken. De luktar sumpgas, saknar ofta öron men är oväntat praktiska och ger sig också på gästerna. För 300 år sedan var släkten tydligen inblandad i en mordhistoria. En olycksalig spegel vars varma yta krusas oförklarligt spelar stor roll som vittne. Vänta er inte någon realistisk förklaring.

En del trådar blir hängande men Strandberg har inga problem med språket, det flyter lätt. Man får plötsliga upplysningar från verkligheten som t.ex. beståndsdelarna i Falu rödfärg. Men jag saknar efternamn på personerna. Det skulle göra det lättare för läsaren att orientera sig i denna släkthistoria.

KERSTIN MATZ

Ricky Strandberg

Ricky Strandberg. Foto Severus Tenenbaum

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22