BÖDLARNAS PROFETIA

Mar 2nd, 2021 | By | Category: 2021-03 mars, Recension

Omslag till Bödlarnas profetiaAv Ricky Strandberg
Silverpilen förlag, 2020
ISBN 978-91-519-5500-1, häftad, 235 sidor

Mikael nås av beskedet att hans farbror Åke, hans närmaste anhörig, hastigt gått bort. För att förbereda arvskiftet tar han sig till det åldrade hus på Malmgårdsvägen på söder där farbrodern levt. Det är högsommar och värmebölja råder.

Läsaren anar snabbt att något inte står rätt till i det gamla huset. I upptaktsscenen antyds mystiska omständigheter kring farbroderns död. Mikael kommer över en del av farbroderns korrespondens, i vilken det talas om en profetia som ska uppfyllas och några mystiska ”de” som håller på att komma ifatt. I breven varnas det även för att vara i huset.

Icke desto mindre samlar Mikael anhöriga och andra relaterade i det gamla huset där några skräckfyllda dygn är att vänta. Bokens tidsomfång är komprimerat, handlingen utspelas inom loppet av tio dagar.

”En spökhistoria” kallar författaren Bödlarnas profetia, och mycket riktigt börjar varelser ur det förflutna ganska snabbt ta plats i den gamla kåken. Tyvärr för den läsare som väntar sig en skräckupplevelse blir gengångarna aldrig särskilt skrämmande – snarare blir i alla fall jag aningen uttråkad av skildringarna av insjunkna kinder och stripiga hårtestar under svarta huvor. Efter bokens lovande upptakt förirrar den sig i den avslutande delen i en sorts planlös katt- och råttalek med spöken och husbesökare.

Särskilt spännande blir det aldrig, snarare krångligt. Hos mig för sceneriet tankarna till en zombierulle för tonåringar. Kanske är jag en ouppmärksam läsare men det blir aldrig helt klart för mig vad det egentligen är som gör spökena så arga och hämndlystna. Boken har dessutom en sorts epilog som lämnar mycket i oklarhet.

Att bokens språk är svulstigt och ibland överdrivet teatralt kan kanske förklaras av den gotiska tradition i vilken den är skriven. Bitvis skaver det dock rejält.

Det mest positiva i min upplevelse som läsare är faktiskt vissa skildringar av interiören i det gamla huset. Författaren vinnlägger sig om en detaljrikedom som frammanar en genuin atmosfär och en upplevelse av att ”vara där”. Personskildringarna är dock av det vagare slaget. Och helhetsintrycket tyvärr att Bödlarnas profetia är en tämligen bleksiktig spökhistoria.

KARIN TJÄDER

Ricky Strandberg

Ricky Strandberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22