BÖDELSKYSSEN

Oct 28th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till BödelskyssenAv Mons Kallentoft
Forum, 2017
ISBN 9789137146171, inbunden, 342 sidor

Författaren kommer nu ut med sin tjugonde bok. De flesta har varit kriminalromaner, och de flesta har också haft kriminalinspektör Malin Fors i huvudrollen. Mons Kallentoft har använt sig av flera temaserier. Elementen och årstiderna har han klarat av, och nu är det sinnena som behandlas. Det började förra året med Djävulsdoften.

Kallentofts huvudperson, Malin Fors, är en komplex människa. Om hon hade varit man hade hon passat in i den schablonbild som många har av en enstörig alkoholiserad polis. Som kvinna blir hon mer ovanlig och dessutom är hon intressant. Jag har i alla händelser inte tröttnat på henne, det är lätt gjort annars i deckarserier. Linköping är naturligtvis den återkommande brotts- och skådeplatsen. Med endast lite kännedom om staden blir jag upplyst ibland och igenkännande ibland.

Malin kommer hem efter en tjänstgöring i Thailand och får genast händerna fulla, samtidigt som hon brottas med sina egna problem. Trakasserier av en flicka på sociala medier, en flygplanskapning och ett ungt lik i en bilkross. Polisen misstänker att flera ungdomar är hotade. Det blir en kamp mot klockan och det är emellanåt våldsamt. Misstankarna riktas åt flera håll.

Författaren har som vanligt ett språk som skapar spänning och närvaro. Intrigen är väl uppbyggd och det skapar nervkittling av bästa märke. Ibland smyger sig en del schabloner in i bilden, som t ex att man tror att mördaren talar till polisen genom sitt modus operandi.

Mons Kallentoft är en av våra flitigaste och samtidigt en av våra bästa och stabila polisthrillerförfattare. Kanske är han också lite bättre än vanligt i just denna bok.

NISSE SCHERMAN

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22