BÖDELN FRÄLSAREN OBSERVATÖREN

Apr 1st, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Bödeln Frälsaren ObservatörenAv Catrine Tollström
Hoi Förlag 2013
ISBN 978-91-86775-43-8, 526 sid

Realitysåpor av typ Robinson har skildrats tidigare i deckare, kanske mest för att personer som brukar vara med i sådana – folk som gör vad som helst för att få sina femton minuter i rampljuset – är arketyper som är frestande att skildra men ack så svåra att göra till människor. Tollström klarar den balansgången riktigt bra, trots att hon tar till typer som den vresiga och sarkastiska damen, den snygga tuffingen, den bystfagra förortssnyggingen och den trygge norrlänningen.

Catrine TollströmBland några relativt normala deltagare kämpar de för att med intrigerande och situationsskapande få mest ljus på sig, allt i en söderhavssetting med korallaguner och palmklädda stränder.

Rollistan känns mycket genomtänkt (inte att undra på när man tar i beaktande att författaren sagt att det tagit henne tio år att skriva boken) och med små medel får Tollström de olika personerna att växa och utvecklas. Man får för sig att hon detaljstuderat amerikansk filmdramaturgi.

Det tar sin tid innan den hårresande spänningen infinner sig, men när den gör det skruvar Tollström till intrigen så att den blir riktigt otäck. Det är skickligt gjort med utnyttjande av den gruppdynamik som är så framträdande i TV-produktioner som den som beskrivs, i synnerhet som kommunikationen med omvärlden bryts. Läsaren invaggas i en känsla av en annalkande katastrof men samtidigt undrar man hur den ska se ut eftersom vägen dit är asfalterad med vardagsprat och trevligheter.

Till sist släpper författaren loss och händelserna kommer slag i slag. Vem är det som ligger bakom, och vart tog produktionsledningen vägen? Det blev en nästan väl snabb övergång.

Men överraskningsmomenten är många. Tollström har sagt att hon rekommenderar blivande författare att gå skrivarkurser. Tydligen har hon själv lärt mycket i sådana och därefter haft förmågan att sortera intrycken och använda sig av dem som passat henne bäst. Med tanke på hur väl hon lyckats i Bödeln Frälsaren Observatören kommer hon att skriva fler böcker och jag ser fram emot att få ta del av dem.

CECILIA HÆGG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22