BOCKFESTEN

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Mario Vargas Llosa
La Fiesta del Chivo 2001
Översatt av Peter Landelius
Norstedts 2002

Diktatorn i öriket Dominikanska Republiken hette Rafael Leonidas Trujillo. Han höll landet i ett järngrepp i 31 år och kring den skurken (som lät döpa om huvudstaden Santo Domingo till Ciudad Trujillo) samlades en hop andra färgstarka gangsters. De tycktes inte fatta att de var förbrytare. Trujillo själv kallades till exempel Välgöraren fast han var en skandal som likt en feodal medeltidsfurste älskade att ta oskulden på minderåriga flickor, ligga med sina ministrars fruar, älskarinnor och barn. Han mördade, intrigerade och utsattes själv för ett dödligt attentat.

Vargas Llosa brukar dyka upp som Nobelpriskandidat då och då. Det får han troligtvis inte eftersom han skriver spännande (jfr Graham Greene) och relativt förståeligt. Han har varit presidentkandidat i Peru och bor numera i Spanien. Bockfesten är en storslagen bok om ett politiskt tillstånd och liksom i hans tidigare romaner spelar författaren med olika berättarperspektiv och tidsscheman.

Romanen om den fullständigt skrupelfrie och superkåte diktatorn är en mustig och frispråkig roman om en period som världen mått bättre av att slippa. Det är inte att undra på att den dominikanska överklassen satte berättelsen i halsen.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22