BOB DYLAN KLIPPBOK 1956-1966

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Robert Santelli
The Bob Dylan Scrapbook 1956-1966
Översatt av Mats Gellerfelt
Prisma 2005

Gellerfelt har blivit Dylans (Zimmermans) litteräre man i Sverige. I fjol översatte han Dylans Memoarer Första delen och nu har han lånat sin penna och sitt kunnande till en märklig lunta som förutom berättande text innehåller fotografier, handskrivna sångtexter, programblad och biljetter i faksimil. Det är ett verk som måste ha kostat Prisma en hel del att tillverka eftersom det vid sidan av att vara en bok också innehåller alla dessa saker instoppade i fickor mittibland textsjok och bilder. Läsaren måste vara försiktig vid hanteringen, annars blir en stor del av innehållet lätt borttappat.

En hel del av berättelsen finns redan i Dylans fjolårsbok men Santelli har sett på hans tidiga karriär med friska – om än rätt beundrande – ögon. Hans bakgrundsbeskrivning förefaller riktig och dessutom förses läsaren med kopior av tidningsartiklar från tiden, bland annat från den ledande engelska tidningen Melody Maker. Det är inte mycket som förbises och Gellerfelts försvenskning löper lätt.

Eftersom jag arbetade i musikbranschen under 60-talet känns nostalgin extra stark och vissa minnen som trängde fram förde tårar med sig. Det händer inte ofta.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22