BLUNDA HÅRT

Apr 3rd, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Blunda hårtAv John Verdon
Shut your eyes tight 2011
Översättning Jan Malmsjö
Forum 2013
ISBN 978-91-37-13980-7, inb, 528 sid

Detta är den andra boken om den pensionerade kriminalkommissarien som tänkt sig ett lugnare pensionärsliv tillsammans med hustrun och en sparrisodling i lantluigare miljöer än New York där han var en framgångrik polis.

Han har kvar ett uppdrag som föreläsare på polisakademin i staten, och han hnar en gång tidigare (i första boken) lockats in för att hjälpa till.

Den här gången mördas en brud under bröllopsfesten på ett makabert sätt. Den främste  misstänkte är försvunnen tillsammans med grannfrun med vilken han sagts ha en affär. Polisen är övertygad om vad som hänt, men den bäste lokale detektiven är undrande ocvh kopplas bort. Brudens mor tycker att polisens arbete är uruselt och får tips om att vår huvudperson, som både motvilligt och med önskan om att lösa gåtan, skulle kunna ta ett uppdrag att fånga mördaren.

Nu vet vi vana deckarläsare att så enkelt är det inte. Den främste misstänkte, den förmodade mexikanske invandraren, är han ens den han utgav sig för. Och hur egendomligt är det inte att bruden, offret, är ett problembarn med sexuella övergrepp på barn. Och att hennes man också var hennes läkare och lärare, med specialitet att ta hand om sexuellt utlevande barn och tonårsflickor.

Vi får följa kommissariens vindlande tankegångar, och hans samvetskval för att han lämnar sin hustru i sticket. Det är omväxlande mycket spännande och omväxlande lite träigt. Det är mer spännande att följa de olika personliga relationerna i de grupper som är inblandade, inte minst förhållandet till hustrun, men visst är huvudintrigen mysteriös och en gåta man vill veta svaret på.

Fast särskilt trovärdigt är det inte. Men som diskussion om vad vi ska göra med de mest problematiska av våra medmänniskor är det en bra utgångspunkt.

LEIF-RUNE STRANDELL

John Verdon

John Verdon. Foto Naomi Fisch

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22