BLUEBERRY HILL

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Fredrik Ekelund
Bonniers 2004

Ekelund tycks ha haft bekymmer med sin kriminalroman i år. Han har lätt för att berätta om det Malmö han älskar, där han får leka med dialogen och ta fram det han ursprungligen skrev om: hamnarbetare, de strävsamma jobbarna som vill ha mer än de får, galningarna som egentligen är rätt normala och vill ha rätten att drömma. Men han hade vissa framgångar med Nina och sundet (1999) och Pojken i eken (2003) och verkar känna sig tvingad att fortsätta berättelsen om kommissarie Hjalmar Lindström och de nästan klichétyngda teknikerna Widell och Alm.

Blueberry Hill ligger på Kockums gamla varvsområde och heter så i folkmun för att man hittat blåbär där. Nu är det boplats för hemlösa och när en äldre man bränns inne i ett magasin riktas misstankar mot besuttna bostadsrättinnehavare vars värdestegringshopp minskas av all antalet uteliggare växer i närheten, men också mot unga nynazister ledda av en man som kommit sig upp i samhället. Ekelunds historia känns som en skrivbordskonstruktion, något som han känd sig nödd att skriva i stället för det som ligger hans hjärta närmare.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22